Cukorbeteg, laktóz- vagy gluténérzékeny? 82 800 Ft járhat Önnek

Közeledik az szja-bevallás időszaka. Tudta? Adókedvezményt a kormányrendeletben meghatározott betegségek esetén, alanyi jogon lehet igénybe venni – ilyen például a cukorbetegség, gluténérzékenység vagy a laktózintolerancia.

A felnőtt lakosság harmadát érinti a laktózérzékenység, és évente átlagosan 770 ezer beteg jelenik meg cukorbetegség diagnózisával a háziorvosánál – tette közé a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatait a VG, amely arról is ír, hogy évről-évre kevesen élnek a lehetőséggel, mert nem tudnak róla. Szja-kedvezmény 1995 óta igényelhető a betegségek úgynevezett BNO-kódja alapján.

Az adókedvezmény mértéke a mindenkori minimálbér 5 százaléka. Idén 138 000 forint a minimálbér, az adókedvezményre jogosult betegek havonta 6900 forintot igényelhetnek vissza, amely a teljes évre nézve 82 800 forint. Ráadásul 5 évre visszamenőleg igényelhető a kedvezmény, amennyiben azóta fennáll a betegsége, egészségkárosodása. A kedvezmény a kormányrendeletben meghatározott betegségről szóló igazolás alapján vehető igénybe, ezt a szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa vagy az általuk kiadott dokumentáció alapján a háziorvos állítja ki.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/jogi_esetek/22353/adojovairas-betegeknek-2018