Terápia

A betegek gondozása

A betegek panaszmentesség esetén is időszakos ellenőrzést igényelnek. A diéta betartását endomysium vagy transzglutamináz autoantitest vizsgálattal legalább évente-két évente ellenőrizni kell. Tartósan pozitív szerológiai eredmény glutenbevitelt igazol. Ilyen esetekben a diéta megbeszélése és gyakoribb szerológiai kontroll indokolt.

A gondozás része a családtervezési tanácsadás és a családtagok klinikai és szerológiai vizsgálata minden elsőfokú rokonnál és a tüneteket mutató távolabbi rokonoknál. A családtagok szerológiai szűrését csak megfelelő gluténfogyasztás esetén lehet értékelni. A kisgyermekek 3 és 6 éves korban újra vizsgálandók, ha korábban eredményük negatív volt és hordozzák a DQ2 vagy DQ8 markert.

Panaszok esetén a panasz jellegének megfelelő kiegészítő vizsgálatok, egyéb betegség keresése, illetve a szerológia ellenőrzése javasolt. Ha a panaszok oka egyéb módon nem állapítható meg, a vékonybél állapotának megítélésére vékonybél szövettani vizsgálat indokolt.

Forrás: Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a Coeliakiáról. Készítette: A Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium.

Élelmiszerek és alapanyagok helye a diétában

A coeliakia a leggyakoribb felszívódási zavar, amelyet a genetikailag fogékony egyénekben az étkezéssel bevitt gabonafélékben lévő glutén nevű fehérje idéz elő. A betegség nem nőhető ki, de helyes diéta hatására a bélbolyhok regenerálódnak, és a lisztérzékenyek / gluténérzékenyek teljes életet élhetnek. Jelenleg a betegség egyetlen hatékony kezelése a gluténmentes diéta, melynek pontos betartására minden körülmények között törekedni kell.